Een loodgieter gebruikt een rioolreinigingsmachine om een verstopte riolering te ontstoppen, met gereedschappen en apparatuur op de achtergrond.

Riolering Verstopt: Oorzaken, Symptomen en Oplossingen

Een verstopte riolering kan een ernstig probleem zijn dat een snelle oplossing vereist om verdere schade te voorkomen. 

In deze blog bespreken we de mogelijke oorzaken, symptomen en effectieve oplossingen voor een verstopte riolering, zodat je snel actie kunt ondernemen om dit probleem aan te pakken en je riolering weer optimaal te laten functioneren.

Heb je een verstopte riolering? Laat ons je helpen! 

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Oorzaken van een Verstopte Riolering:

  1. Ophoping van Vuil en Vet: Vuil, vet en andere organische materialen kunnen zich in de riolering ophopen en een verstopping veroorzaken. Dit kan gebeuren als gevolg van verkeerd gebruik van de afvoer of gebrek aan regelmatig onderhoud.
  2. Boomwortels: Boomwortels kunnen de rioleringsleidingen binnendringen en ze beschadigen of blokkeren. Dit kan vooral een probleem zijn in oudere systemen waar de leidingen al fragiel zijn.
  3. Vreemde voorwerpen: Het per ongeluk doorspoelen van vreemde voorwerpen zoals maandverband, luiers, tampons, doekjes en keukenpapier kan de riolering verstoppen.
  4. Bouwafval: Resten van bouwmaterialen zoals cement, gips en puin kunnen de riolering verstoppen als ze in de afvoer terechtkomen tijdens bouwwerkzaamheden of renovaties.

Symptomen van een Verstopte Riolering:

  1. Langzame afvoer: Water dat langzaam of helemaal niet wegloopt uit wastafels, badkuipen, douches en toiletten kan wijzen op een verstopte riolering.
  2. Gorgelende geluiden: Borrelende of gorgelende geluiden uit de afvoer kunnen duiden op een verstopping in de riolering.
  3. Geurhinder: Een onaangename geur die uit de afvoer of toiletten komt, kan wijzen op een verstopte riolering en de opbouw van organisch materiaal.
  4. Terugkerende verstoppingen: Als je regelmatig te maken krijgt met verstopte afvoeren of toiletten, kan dit duiden op een onderliggend probleem met de riolering.

Oplossingen voor een Verstopte Riolering:

  1. Professionele ontstoppingsdienst: Schakel een professionele ontstoppingsdienst in om de riolering te inspecteren en te ontstoppen met behulp van gespecialiseerde apparatuur en technieken.
  2. Mechanische reiniging: Het gebruik van een rioolreinigingsmachine kan helpen bij het verwijderen van hardnekkige verstoppingen en het reinigen van de riolering.
  3. Chemische ontstoppingsmiddelen: Commerciële ontstoppingsmiddelen kunnen effectief zijn voor het oplossen van lichte verstoppingen, maar moeten met voorzichtigheid worden gebruikt om schade aan de leidingen te voorkomen.
  4. Preventief onderhoud: Regelmatig onderhoud van de riolering, zoals het reinigen van afvoeren en het vermijden van het doorspoelen van vreemde voorwerpen, kan helpen om verstoppingen te voorkomen.

Verstopte riolering laten oplossen

Het is belangrijk om een verstopte riolering serieus te nemen en snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. 

Door de oorzaken en symptomen van een verstopte riolering te herkennen en effectieve oplossingen toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je riolering weer optimaal functioneert en problemen in de toekomst worden voorkomen.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Telefoon

Offerte

E-mail

Scroll naar boven